Премиерът Николай Денков прикрива провала на Електрохолд - дружеството, което остави

...
Премиерът Николай Денков прикрива провала на Електрохолд - дружеството, което остави
Коментари Харесай

Премиерът Денков прикрива провала на Електрохолд и шефа му Асен Христов

Премиерът Николай Денков прикрива неуспеха на " Електрохолд "  - сдружението, което остави три дни половин България без ток, а негов началник на Надзорния съвет е Асен Христов.

 

Известно е, че Николай Денков и Асен Христов се познават от дълго време, били са състуденти в прилежащи факултети - химия и физика, срещали са се и по лекоатлетически надпревари.

 

“Защо не вложихте същата сила и усърдие, с цел да упражните нужния надзор към различен собствен непосредствен прочут, съвсем родственик, с който постоянно си пиете питието – шефа на „ Електрохолд “, по този начин, че спешните екипи да работят на цялостни обороти и да възстановят електрозахранването в засегнатите региони. ”, написа рано тази заран ръководителят на ПГ на Движение за права и свободи Делян Пеевски в намерено писмо да премиера, с което припомни връзките сред Николай Денков и Асен Христов- един от главните акционери и ръководител на Надзорния съвет на " Еврохолд България АД ".

 

  " Еврохолд " е мажоритарен притежател на " Електрохолд ", която закупи бизнеса на ЧЕЗ в Бълария и която има най-големия дистрибутор, снабдител и търговец на електрическа енергия в страната, има 3000 чиновници и обслужва над 3 милиона консуматори.

 

" В района на " Електроразпределителни мрежи Запад " има 778 обитаеми места без ток - това са малко над 300 000 клиента. Най-много са клиентите без електрозахранване в областите Благоевград, Видин, Монтана, Перник, Софийска област, Плевен, Ловеч, Кюстендил ", разкри на втория ден от снеговалежа министър Румен Радев.

И през днешния ден в регионите, обслужвани от " Електрохолд ", редица селища не престават да са без ток, както оповестяват БНР и Българска национална телевизия.

 

На 25 ноемвври 2023 вечерта  половин София остана на свещи - без ток бяха регионите Витоша, Красна поляна, Банкя, Триадица, Кремиковци, Лозенец, Люлин, Овча купел, Красно село. Дълго време нямаше и на доста места в Софийска област. Пожар в подстанция на ЕРМ Запад провокира изключване на електрозахранването в елементи от югозападните квартали на столицата. 

 

За разлика от тях австрийската компания EVN, която развива активност в региона на разпределението и продажбата на електрическа сила в Югоизточна България, съумя да се оправи с сериозната обстановка и нямаше проблеми с подаването на ток. EVN снабдява с електрическа енергия 1,5 милиона клиенти в Югоизточна България.

 

" Еврохолд " имаше съществени проблеми в Румъния, припомниха пред Епицентър. бг специалисти. Дружеството стана обект на инспекции от румънския финансов контрол и от локалната прокуратура, а румънският финансов контрол лиши лиценза на българската застрахователна компания „ Евроинс Румъния “ и разгласи несъстоятелността й. Тогава в разгара на абсурда българският министър председател Николай Денков съобщи в извънредно изявление за Euractiv, че е сложил въпроса пред румънския си сътрудник Марчел Чолаку, защитавайки компанията на Асен Христов.

Самият Асен Василев няколко пъти е подчертавал, че не желае да се занимава с политика.

 

Преди пет дни по време на конференцията „ Енергийна тактика на България: План за енергийна сигурност “ Асен Христов посочи рисковете пред България, свързани с климатичните промени, които могат да доведат до прекъсване на водата или на слънчевата сила.

Според него би трябвало да се знае кое ще повлияе на стопанската система ни – дали демографският проблем ще тласне страната ни надолу да вземем за пример. И по-късно към този момент, щом знаем какви са главните провокации, може да се мисли за тактика и визия за дадения бранш, напомни Христов.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР